Στοιχεία Επικοινωνίας:

  • Λεωφ. Αχαρνών 437-439, Αθήνα
  • (+30) 210 201 3000 - (+30) 210 201 3782
  • info@gratsias.com
  • Ωράριο Λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 08.00-17.00 / Σάββατο: 08.30-13.30

ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ

Rectangle 81
Λάδια κινητήρα, βαλβολίνες, υγρά φρένων, αντιψυκτικά

H λίπανση αποτελεί μέρος της ισορροπημένης θερμοκρασίας, της σωστής λειτουργείας και της μακροζωίας του κινητήρα, έχοντας σκοπό την μείωση τριβών μεταξύ των κινούμενων μερών, μέσω ενός λεπτού στρώματος λιπαντικού υγρού. Το σύστημα λίπανσης, συνεχώς αντικαθιστά αυτό το λεπτό στρώμα υγρού στις μεταλλικές επιφάνειες, μέσω της αντλίας λαδιού η οποία τροφοδοτείται από τον χώρο αποθήκευσης του λαδιού ( κάρτερ), διοχετεύοντας υπό πίεση το λιπαντικό, αρχικά στο φίλτρου λαδιού το οποίο αναλαμβάνει τον καθαρισμό του από στερεά σωματίδια και εν συνεχεία σε όλο τον κινητήρα. 

Το λιπαντικό υγρό συνήθως είναι υποπροϊόν της επεξεργασίας του πετρελαίου. Τα σύγχρονα λιπαντικά περιέχουν πρόσθετα τα οποία βοηθούν στην μείωση του κινδύνου διάβρωσης του κινητήρα και την απομάκρυνση των καταλοίπων της καύσης. Τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί η χρήση 100% συνθετικών λιπαντικών που προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του λαδιού και καλύτερα χαρακτηριστικά προστασίας του κινητήρα. Κάθε κινητήρας για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται λιπαντικό τέτοιας ρευστότητας ώστε να συμβαδίζει με τα πρότυπα του κατασκευαστή και την εξωτερική θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Όλα τα σύγχρονα λάδια είναι πολλαπλής ρευστότητας και καλύπτουν μεγάλο φάσμα θερμοκρασιών. Τα παραπάνω, καθιστούν την επιλογή λιπαντικού , όπως και όλων των υγρών (βαλβολίνες, υγρα φρένων,αντιψυκτικά), εξαιρετικά σημαντική.

Η βαλβολίνη έχει παρόμοια λειτουργία με το λάδι του κινητήρα: λιπαίνει τα γρανάζια, τα οποία εφαρμόζουν μεταξύ τους με ακρίβεια, μειώνοντας έτσι τη φθορά. Ταυτόχρονα, αναλαμβάνει και μια λειτουργία ψύξης και καθαρισμού, απορροφώντας ακόμα και τα μικρότερα σωματίδια τριβής στο κιβώτιο ταχυτήτων. Όσο «γερνά» το λιπαντικό, γίνεται όλο και πιο βρώμικο και χάνει τις καλές ιδιότητές ροής του λόγω της επιβάρυνσης, που δέχεται. Αυτό μπορεί επίσης να καθοριστεί με την πάροδο του χρόνου από τη συμπεριφορά του οδηγού.Τα υγρά φρένων είναι ένας τύπος υδραυλικού υγρού που χρησιμοποιείται σε εφαρμογές υδραυλικών φρένων και υδραυλικού συμπλέκτη.

Τα υγρά φρένων πρέπει να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και να συναντούν συγκεκριμένα στάνταρ ποιότητας, ώστε το σύστημα φρένων να λειτουργεί κατάλληλα.Υγρά φρένων με διαφορετικούς βαθμούς DOT δεν μπορούν πάντα να ανακατευτούν. Πρέπει να είναι του ίδιου τύπου και τουλάχιστον της ίδιας βαθμίδας. Το DOT 5.1 μπορεί να αντικαταστήσει τα DOT 4 και 3, το DOT 4 μπορεί να αντικαταστήσει το DOT 3. Το DOT 5 δεν πρέπει να ανακατευτεί με κανένα από αυτά, μιας και η ανάμιξη της γλυκόλης με τη σιλικόνη μπορεί να προκαλέσει διάβρωση λόγο της παγιδευμένης υγρασίας. 

Η αντικατάσταση τους πρέπει να γίνεται το ανώτερο κάθε δυο χρόνια καθώς ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι η υγρασία η οποία και τα αλλοιώνει σε μεγάλο βαθμο. Αντιψυκτικό είναι χημική ουσία που προστίθεται σε ένα υγρό (που συνηθέστερα είναι νερό ή κάποιο υδατικό διάλυμα) για να μειώνει τη θερμοκρασία πήξης του. Ο σκοπος της χρήσης αντιπηκτικών είναι να εμποδιστούν οι ζημιές που προκύπτουν από τη διαστολή του νερού όταν αυτό παγώνει, όπως και να διατηρεί το κύκλωμα σε καλη κατασταση χωρίς οξειδώσεις. Η εταιρεία μας καλύπτει πλήρη γκάμα, έχοντας συνεργασία με τα μεγαλύτερα brands της αγοράς.

 

Οι προμηθευτές μας